Çocuk sahibi olamayan çiftlerde ameliyatın amacı bazen, kısırlığa neden olan problemin ortadan kaldırılması ve anne-baba adayına doğal yolla gebelik elde edebilme şansı tanımak iken, bazen de uygulanacak tüp bebek tedavisinde başarı şansını artırmaktır.
Laparoskopik Cerrahi
Laparoskopi, göbek deliğinin hemen altından yapılan 1 cm’lik kesiden, bir kamera ile girilerek karın içinin görüntülenmesidir. Çeşitli tanıların konulmasında oldukça yardımcı bir yöntemdir. Gerekli durumlarda yarım cm’lik 2-3 kesi daha eklenerek, çeşitli aletler yardımıyla bu küçük kesilerden birçok cerrahi işlem, kapalı ameliyat olarak da bilinen bu yöntem ile uygulanabilmektedir.
● Endometriosis gibi durumlarda karın içinde yoğun yapışıklıklar normal anatominin bozulmasına neden olup gebeliği engelleyebilir: Yapışıklıkların açılması
● Tüplerde hasar, tıkanıklık, sıvı birikimi gibi durumların olması: Döllenmenin gerçekleştiği tüplerde bir problem varlığında bu tüpler ameliyat ile açılabilir veya tüp bebek başarısını azaltma ihtimaline karşı tüpler alınabilir.
● Myom cerrahisi
● Endometrioma (çikolata kisti) cerrahisi
Histeroskopik Cerrahi
Histeroskopik cerrahi; vajinal yoldan bir kamera ile rahim içinin görüntülenmesi ve eş zamanlı olarak orada gebe kalamamaya neden olan patolojinin ortadan kaldırılmasını mümkün kılan bir yöntemdir.
● Embriyonun tutunmasını engelleyebilecek rahim içi yapışıklıklar açılabilir.
● Myom/polip gibi gebeliğe engel olabilecek kitleler çıkarılabilir.
● Rahim içi perde veya rahim şekil bozuklukları düzeltilebilir.
● Rahim içinde gebeliğe engel bir durum olup olmadığı gözlemlenebilir.